Help:Handleiding voor gebruikers

From CompetenceBase

Deze hulppagina's zijn bedoeld om de gebruiker te helpen de competencebase te lezen en de achterliggende structuur te begrijpen. Contentmakers en Ontwikkelaars hebben aparte pagina's als ze zijn ingelogd. De pagina's kunnen worden gebruikt als een snelle referentie om de lezer op weg te helpen, zonder diep te graven in de fundamentele achtergrondfilosofie van het systeem.

Inleiding

Competencebase is het collectieve resultaat van verschillende Europese (en lokale) projecten die werkten aan verschillende aspecten van competentiemanagement, het ontwikkelen van inhoud voor onderwijs, training en assessment. Deze projecten, die voortbouwden op elkaars ervaring en inhoud, vorderden stap voor stap naar wat nu Competencebase is. Op deze manier verzekeren we de duurzaamheid van hun resultaten op lange termijn en bieden we het concept en de inhoud aan voor toekomstig gebruik.

Hieronder vind je een kort overzicht van de belangrijkste elementen van de database en waar deze te vinden zijn in het grotere "competentie-ecosysteem".

Taal

Competencebase is een meertalig systeem. De moedertaal is Engels, dit betekent dat de meeste ontwikkeling in het Engels wordt gedaan en dat de resultaten later worden vertaald naar de verschillende projecttalen. Omdat niet elk project alle talen bevat, kan het zijn dat niet alle informatie in jouw taal beschikbaar is en dat je pagina's ziet met gedeeltelijk Engelstalige inhoud.

Vertalingen kunnen ook minder nauwkeurig zijn dan de Engelse versie, in geval van verschillen tussen talen prevaleert de Engelse versie.

Relatie met ESCO

ESCO (European Skills, Competences, Qualifications and Occupations) is de Europese meertalige classificatie van vaardigheden, competenties en beroepen. ESCO werkt als een woordenboek en beschrijft, identificeert en classificeert professionele beroepen en vaardigheden die relevant zijn voor de EU-arbeidsmarkt en onderwijs en opleiding. Deze concepten en de relaties daartussen kunnen worden begrepen door elektronische systemen, waardoor verschillende online platforms ESCO kunnen gebruiken voor diensten zoals het koppelen van werkzoekenden aan banen op basis van hun vaardigheden, het voorstellen van opleidingen voor mensen die zich willen bij- of omscholen, enz. ESCO

Competencebase bevat "sectoral layers" die zijn afgeleid van ESCO-competenties en ESCO-beroepen. Waar de ESCO-content zich richt op overdraagbaarheid op de arbeidsmarkt, beschrijft de sectoral layer de ESCO-content in een sectorale context, bruikbaar voor onderwijs, training en assessment. Anderzijds wordt de relatie met ESCO waar mogelijk geconsolideerd door te linken naar de ESCO-content en relevante ESCO-beroepen, competenties en kennis toe te voegen aan Competencebase. Alleen als een competentieprofiel niet bestaat, beschrijven we het apart.

Eigenaarschap

Omdat Competencebase een samenwerkingsproject is, is elk item (elke pagina) eigendom van een van de partners of van Competencebase zelf (voor de structurele informatie). Partners kunnen elkaars informatie hergebruiken, maar niet wijzigen. Daarom is het mogelijk dat een competentie of een profiel meerdere keren voorkomt in de database met kleine wijzigingen.

Overzicht van alle eigenaars

De eigenaarspagina toont je alle profielen, competenties, kennisblokken en attitudes die eigendom zijn van deze specifieke organisatie of dit specifieke project.

Profielen

Een profiel is een verzameling competenties die een generiek beroep, een beroepsprofiel of een samenhangend deel daarvan beschrijven. Met andere woorden, een profiel kan zowel een volledig beroep zijn, een opleidingsprofiel of een samenhangende verzameling competenties, zoals een micro-credential.

Overzicht van alle profielen

Structuur van een profiel

Een profiel bevat alle essentiële en optionele competenties die een professional nodig heeft. Daarnaast bevat een profiel:

  • een verwijzing naar een ESCO-beroep
  • een (verondersteld) EQF-niveau
  • de eigenaar van het profiel

Verder kan het profiel informatie bevatten over onderwijs, training en beoordeling van het profiel.

ESCO profielen

De profielen die worden geïmporteerd uit ESCO bevatten extra informatie die is afgeleid van ESCO, zoals scope notes, ISCO- en versienummers en een link naar de URI.

Competenties

Een competentie is het bewezen vermogen om kennis, vaardigheden en persoonlijke, sociale en/of methodologische vaardigheden te gebruiken in werk- of studiesituaties en in professionele en persoonlijke ontwikkeling (Cedefop Glossary). In onze sectorale laag beschrijven we deze elementen als vaardigheden, kennis en ''attitudes in de context van onze sector. We voegen extra informatie toe over niveaus, beoordeling, training, ... en structureren informatie om de leesbaarheid en vindbaarheid te verbeteren.

Overzicht van alle beschikbare competenties

Vaardigheden

De vaardigheden worden beschreven in concrete handelingen die je zou verwachten van een professional die de competentie beheerst. Ze kunnen worden gelezen als generieke meetcriteria voor de competentie.

Kennis en kennisblokken

Op basis van de definitie van een competentie zien we kennis als onderbouwing van een competentie. De kennis kan herbruikbaar zijn in verschillende contexten, maar moet altijd gelezen worden in de context van de competentie. Dit is een belangrijk verschil met ESCO, waar kennis een apart onderdeel van een beroep is. (We lossen dit op door de kennisblokken die in de competenties worden gebruikt ook in het profiel op te nemen).

Kennis is het resultaat van de assimilatie van informatie door leren. Kennis is het geheel van feiten, principes, theorieën en praktijken die gerelateerd zijn aan een werk- of studiegebied (Cedefop Glossary).

Er zijn twee manieren waarop kennis in een competentie kan worden beschreven: als een kennisdetail, direct in de competentie, of als een kennisblok, apart, maar gekoppeld aan de competentie. De kennisdetailbenadering wordt vooral gebruikt in oudere profielen waar minder detail en herbruikbaarheid vereist was. De kennisblokken zijn ontwikkeld met het oog op herbruikbaarheid. Het volume van de inhoud is zo gekozen dat ze meerdere competenties kunnen dienen.

Overzicht van alle beschikbare kennisblokken

Attitudes

Attitudes beschrijven de aanleg en denkwijze om te handelen of te reageren op ideeën, personen of situaties. We zien ze, gebaseerd op de definitie van een competentie, als ondersteunend en te lezen in context. Er is een sterke overeenkomst met soft skills zoals ze in ESCO worden beschreven. (We lossen dit op door ze te koppelen aan de ESCO soft skills en de attitudes die in de competenties worden gebruikt ook in het profiel op te nemen).

Overzicht van alle beschikbare attitudes

Organisatie van competenties

Vanwege het aantal competenties dat in de database zit, moeten we ze structureren op een manier die de logica van de lezer volgt. Hiervoor hebben we een structuur ontwikkeld die het (werk)veld en subveld, de Plaats in het proces, het EQF niveau, een unieke identifier, en de Eigenaar combineert. Door ze zo te sorteren worden de competenties niet alleen beter vindbaar, maar staan ze ook in een logische volgorde bij het lezen van een profiel.

Elke competentie krijgt, op basis van bovenstaande elementen, een code bestaande uit 6 x 2 cijfers of tekens die de competentie uniek en gemakkelijk sorteerbaar maken.

Veld en subveld

Een veld is een gebied of onderdeel van een activiteit of beroep, dat verder wordt gespecificeerd door een subveld. De structuur weerspiegelt het gangbare gebruik in de sector, voor een goede leesbaarheid, en helpt de logische volgorde van de competenties te verbeteren.

Overzicht van alle velden en subvelden (met hun competenties)

Plaats in het proces

Om de competenties beter leesbaar te maken voor de gemiddelde lezer, ordenen we ze in "volgorde van voorkomen", op de plaats in het proces waar ze het meest zichtbaar of nodig zijn. Hierdoor kan de lezer zich oriënteren op basis van de werkprocessen die typerend zijn voor de sector.

Overzicht van de plaats in het proces

EQF niveau

Het is onmogelijk om een EQF niveau toe te kennen aan een enkele competentie. Het EQF systeem is gebaseerd op volledige profielen en het is de combinatie van de competenties die het niveau bepaalt. Aan de andere kant vonden we het belangrijk om een indicatie te hebben van de niveaus van competenties. Daarom hebben we het EQF niveau van een competentie gedefinieerd als het laagste EQF niveau van een profiel waarin de competentie voorkomt.

ESCO-competenties, die per definitie geen niveau hebben, worden aangeduid met "00".

Unieke identifier

De unieke identificatiecode maakt de competentie uniek in het nummeringssysteem en maakt het mogelijk om de competenties in een logische volgorde te plaatsen. Om in de toekomst competenties toe te kunnen voegen, worden de unieke identificatoren niet opeenvolgend (d.w.z. met hiaten) toegekend.

Eigenaar

Verwijst naar de eigenaar van het item (zie hoger).

Informatie over beoordeling en training

Afhankelijk van het project vind je in sommige beschrijvingen ook informatie over beoordeling en/of training. De belangrijkste elementen zijn:

Aanvaardbare beoordelingsmethoden

Dit zijn methoden die volgens het project geschikt zijn voor dit type competentie.

Overzicht van beoordelingsmethoden

Zelf- en mentorbeoordeling

Meetzinnen die gebruikt kunnen worden om het beheersingsniveau van een competentie te bepalen. Ze zijn geschreven vanuit het gezichtspunt van de mentor en van het individu.

referenties

Waar mogelijk verwijzen we naar gebruikte bronnen, wetgeving, rapporten, lokale profielen, enz.

Technische vermeldingen

Wikidata